Passiespelen Bornem voortaan in hedendaags jasje

De passiespelen in Bornem worden dit jaar in een nieuw jasje gestoken. De Passiespelen zijn theatervoorstellingen die om de 5 jaar doorgaan in Mariekerke aan de Schelde. Ze vertellen over de lijdensweg van Jezus. Van het oubollige karakter van de passiespelen willen de organisatie nu af. De nieuwe naam voor het spektakel is niet toevallig Passie 2.0.
 

 

pdf

Perstekst Passie 2020

Size: 644.00 KB
Date added: 01-04-2019
jpg

Kerk nacht

Size: 347.27 KB
Date added: 03-04-2019
jpg

Kerk overdag (1)

Size: 439.64 KB
Date added: 03-04-2019
jpg

Kerk overdag (2)

Size: 429.82 KB
Date added: 03-04-2019
png

Foto Twins

Size: 884.85 KB
Date added: 03-04-2019

HLN3-4

Nog exact één jaar tot première van vernieuwde Passiespel ‘Passie 2.0 2.0’

 Over exact één jaar is het zover: dan vindt op de kerkberm in Mariekerke (Bornem) de première plaats van het vernieuwde Passiespel ‘Passie 2.0 2.0’. “Alles is nieuw: het verhaal, de acteurs, het decor en het licht, de muziek en meer. Deze totale ‘make-over’ was nodig om het publiek weer te boeien en ons Passiespel te kunnen blijven spelen”, zegt voorzitter Raf Joos.


 “Het Passiespel ‘Kristus Aan De Schelde’ van Bert Peleman werd voor de eerste keer opgevoerd in 1971, met de Mariekerkse kerkberm als decor. De eerste edities vonden om de drie jaar plaats, vanaf 1990 werd dat om de vijf jaar. Tijdens topedities telden we wel 4.000 toeschouwers. Maar de belangstelling van het publiek nam af, en we beseften dat het tijd werd om het geheel te vernieuwen”, aldus Joos.De ploeg ging eerst en vooral op zoek naar een nieuwe auteur, en dat werd Frank van Mossevelde. Hij schreef het verhaal ‘De zoon van een timmerman’. “Ik heb eerst ‘ja’ gezegd en pas achteraf ten volle beseft hoe waardevol het Passiespel is voor deze regio. De druk werd toen meteen een pak groter (lacht). Ik heb geprobeerd het verhaal te moderniseren door er bijvoorbeeld geen heiligen meer in te verwerken. Wel vertel ik over het zoeken van mensen naar hun plaats in de wereld, wie ze zijn en voor welke waarden ze willen staan. Passie 2.0 2.0 gaat over liefde en vergeving, over macht en haat, bedrog en misleiding, en vooral over hoop.”“In het verleden werd de tekst van het Passiespel -in rijmvorm- opgenomen en speelde men tijdens de voorstelling de band af. Ook dit wordt anders: nu zullen acteurs de tekst live brengen, zodat de scènes veel krachtiger, emotioneler, soms ook komischer worden. Speciaal voor Passie 2.0 2.0 componeerde Tom Hondeghem nieuwe muziekstukken, die live zullen worden gespeeld door een 40-koppig harmonie-orkest.”


Passiespel krijgt radicale make-over

NIEUW VERHAAL ÉN NIEUWE PLOEG MODERNISEREN KLASSIEK STUK

ELS DALEMANS 17 oktober 2018

Passiespel 2010

 Foto:Legreve Enkele jaren terug tijdens een repetitie van het Passiespel.
BORNEM Het Passiespel - dat elke 5 jaar wordt opgevoerd op de kerkberm van Mariekerke -krijgt een volledige make-over en wordt Passie 2020. “We willen het publiek blijven boeien, daarom gaan we voor een nieuw en tijdloos verhaal dat live gebracht wordt in een volledig nieuwe setting”, zegt Raf Joos van cultuurkring De Meivis.

“Het Passiespel ‘Kristus Aan De Schelde’ van Bert Peleman werd voor de eerste keer opgevoerd in 1971, met onze kerkberm als decor. Al snel werd het Passiespel een traditie: de eerste edities vonden om de drie jaar plaats, vanaf 1990 werd dat om de vijf jaar. Maar omdat het verhaal steeds min of meer hetzelfde bleef en stilaan verouderde, nam de belangstelling van het publiek af. We beseften: als we ons Passiespel willen blijven spelen, moeten we vernieuwen”, zegt Raf Joos.

Passiespel zoekt meer dan 80 spelers 

GVA08102018-Passie2020

doorGuy Delforge

Frank Van Mossevelde schrijft ‘De zoon van een Timmerman’

Het Passiespel dat in Mariekerke (Bornem) wordt opgevoerd in 2020 wordt een heel nieuw spel.

Gisteren werd de basistekst van De zoon van een Timmerman voorgesteld en werden de eerste lijnen uitgezet om de opvoeringen binnen anderhalf jaar tot een succes te maken.

De tekst werd geschreven door Frank Van Mossevelde uit Zele, Jaak Lema voert de regie.