Passiebier: Bier geïnspireerd door het passiespel

by JEF VYNCKE

België noem je vaak in één adem met bier. Ons land kent dan ook een rijke geschiedenis van bierbrouwen en een divers aanbod aan verschillende bieren. En in dit aanbod is er een nieuw bier bijgekomen: het Passiebier, gewijd aan het passiespel.

AFF Passiebier V3 1 1 kleinVolgend jaar met Pasen vindt er in Mariekerke, een deelgemeente van Bornem in de provincie Antwerpen, de toneelopvoering plaats van Passie 2.0 2.0. Het bekende passiespel, dat het verhaal vertelt van de lijdensweg van Jezus, is voor de editie van 2020 in een nieuw jasje gestoken. Beeld je een heus klank- en lichtspektakel in onder begeleiding van een live-orkest. Dit alles speelt zich af aan de oevers van de Schelde met een adembenemend zicht op onze geliefde rivier. Ter promotie van dit totaalspektakel werd dus het Passiebier in het leven geroepen.

Bier voor iedereen
Zowel mannen als vrouwen moesten het bier lekker vinden, zodat het zeker het grote publiek aansprak. En in deze opdracht zijn ze met glans geslaagd, want het bier smaakt zeker niet te zwaar met 6% alcohol. Zo werd het Passiebier een blond bier met citrustoetsen en een licht bittere afdronk. Als je dit bier drinkt, steun je bovendien de oeroude culturele traditie van Mariekerke: het passiespel.

Ook al zin gekregen om van het passiebier te proeven? Bestel het nu op de website (www.passie2020.eu) of proef het Passiebier bij verschillende horeca- en speciaalzaken in het Scheldeland.

JEF VYNCKE

IK BEN EEN ECHTE FOODIE EN WINE ENTHOUSIAST. VERDER VERTOEF IK VAAK IN AANGENAAM GEZELSCHAP EN ZET IK AL EENS EEN STAPJE IN DE WERELD.

Artikel: https://www.tastingclub.be/passiebier-bier-geinspireerd-door-het-passiespel/

Nog exact één jaar tot première van vernieuwde Passiespel ‘Passie 2.0 2.0’

 Over exact één jaar is het zover: dan vindt op de kerkberm in Mariekerke (Bornem) de première plaats van het vernieuwde Passiespel ‘Passie 2.0 2.0’. “Alles is nieuw: het verhaal, de acteurs, het decor en het licht, de muziek en meer. Deze totale ‘make-over’ was nodig om het publiek weer te boeien en ons Passiespel te kunnen blijven spelen”, zegt voorzitter Raf Joos.


 “Het Passiespel ‘Kristus Aan De Schelde’ van Bert Peleman werd voor de eerste keer opgevoerd in 1971, met de Mariekerkse kerkberm als decor. De eerste edities vonden om de drie jaar plaats, vanaf 1990 werd dat om de vijf jaar. Tijdens topedities telden we wel 4.000 toeschouwers. Maar de belangstelling van het publiek nam af, en we beseften dat het tijd werd om het geheel te vernieuwen”, aldus Joos.De ploeg ging eerst en vooral op zoek naar een nieuwe auteur, en dat werd Frank van Mossevelde. Hij schreef het verhaal ‘De zoon van een timmerman’. “Ik heb eerst ‘ja’ gezegd en pas achteraf ten volle beseft hoe waardevol het Passiespel is voor deze regio. De druk werd toen meteen een pak groter (lacht). Ik heb geprobeerd het verhaal te moderniseren door er bijvoorbeeld geen heiligen meer in te verwerken. Wel vertel ik over het zoeken van mensen naar hun plaats in de wereld, wie ze zijn en voor welke waarden ze willen staan. Passie 2.0 2.0 gaat over liefde en vergeving, over macht en haat, bedrog en misleiding, en vooral over hoop.”“In het verleden werd de tekst van het Passiespel -in rijmvorm- opgenomen en speelde men tijdens de voorstelling de band af. Ook dit wordt anders: nu zullen acteurs de tekst live brengen, zodat de scènes veel krachtiger, emotioneler, soms ook komischer worden. Speciaal voor Passie 2.0 2.0 componeerde Tom Hondeghem nieuwe muziekstukken, die live zullen worden gespeeld door een 40-koppig harmonie-orkest.”

Passiespel krijgt radicale make-over

NIEUW VERHAAL ÉN NIEUWE PLOEG MODERNISEREN KLASSIEK STUK

ELS DALEMANS 17 oktober 2018

Passiespel 2010

 Foto:Legreve Enkele jaren terug tijdens een repetitie van het Passiespel.
BORNEM Het Passiespel - dat elke 5 jaar wordt opgevoerd op de kerkberm van Mariekerke -krijgt een volledige make-over en wordt Passie 2020. “We willen het publiek blijven boeien, daarom gaan we voor een nieuw en tijdloos verhaal dat live gebracht wordt in een volledig nieuwe setting”, zegt Raf Joos van cultuurkring De Meivis.

“Het Passiespel ‘Kristus Aan De Schelde’ van Bert Peleman werd voor de eerste keer opgevoerd in 1971, met onze kerkberm als decor. Al snel werd het Passiespel een traditie: de eerste edities vonden om de drie jaar plaats, vanaf 1990 werd dat om de vijf jaar. Maar omdat het verhaal steeds min of meer hetzelfde bleef en stilaan verouderde, nam de belangstelling van het publiek af. We beseften: als we ons Passiespel willen blijven spelen, moeten we vernieuwen”, zegt Raf Joos.

Passiespel zoekt meer dan 80 spelers 

GVA08102018-Passie2020

doorGuy Delforge

Frank Van Mossevelde schrijft ‘De zoon van een Timmerman’

Het Passiespel dat in Mariekerke (Bornem) wordt opgevoerd in 2020 wordt een heel nieuw spel.

Gisteren werd de basistekst van De zoon van een Timmerman voorgesteld en werden de eerste lijnen uitgezet om de opvoeringen binnen anderhalf jaar tot een succes te maken.

De tekst werd geschreven door Frank Van Mossevelde uit Zele, Jaak Lema voert de regie.